A Gyűrűk Ura lovai

 

Keselyüstök

(Shadowfax)

   

Keselyüstök a 2. filmben, A Két Toronyban lép be a történetbe, Gandalf, a halálból visszatért Fehér Mágus pompás ménjeként. Szőre ezüstszürke, sörénye, mint csillámló, holdfényszínű zuhatag omlik izmos nyakára. Gyors, mint a szélvész, ő a Középföldén élő összes ló ura, a legendás mearák egyike. Lovasvégből származik, Rohan földjéről. Gandalf mindig szőrén ülte meg őt, nem tűrte sem a nyerget, sem a kantárt. Mivel a mearák közé tartozik, olyan hosszú életű, mint az emberek. Bátor és büszke, csak a Fehér Mágusnak engedelmeskedik. 

Film: Keselyüstök "lószínészei": az andalúz Blanco és Demero

Idézet (A Két Torony): "Az Keselyüstök, a mearák vezére, s még Théoden, Rohan királya sem látott különbet nála. Hát nem olyan a fénye, mint az ezüsté, s futása, mint a gyors patak? Értem jön: ő a Fehér Lovas lova. Együtt vágtatunk a csatába mind!"

"Gandalf füttyentett, a ló nevét kiáltotta, az fölkapta a fejét, fölnyerített, megfordult, s mint nyílvessző szállt a gazdája felé. - Ha a Nyugati Szél testet öltene, az lenne ilyen ? -mondta Éomer a hatalmas ló vágtája láttán. Keselyüstök megállt a mágus előtt."

 

"A hatalmas ló fölkapta a fejét. Hosszú farka csapott egyet a holdvilágban. Majd megugrott, elrugaszkodott a földtől, s megindult, mint a hegyekből lezúduló Északi Szél."

 

 

 

Arod

 

Arod egy fiatal, világosszürke rohani csatamén. Éomer adja őt Legolasnak, mikor Rohanban találkozik a három vándor és a rohírok serege. Arod ijedős és félénk, de Legolasra hallgat, mert ő volt az, aki első találkozásuk alkalmával, szelíd szavakkal, tünde-nyelven megnyugtatta, s így Arod a bizalmába fogadta új lovasát. Legolas és Gimli az ő hátán lovagoltak csatába.

 

Idézet (A Két Torony): "Legolas egy kisebb és világosabb szőrű, de nyugtalan és tüzes lovat kapott. Arodnak hívták. Legolas azt kérte, vegyék le róla a nyerget és a zablát. - Nincs rá szükségem - mondta; könnyedén a hátára szökkent, s a rohírok meglepetésére Arod szelíden tűrte, készséggel szót fogadott neki, s egyetlen halk szavára ment, ahová mondta; így bánnak a tündék minden jó állattal."

 

 

 

Hasufel

   

Hasufel a könyvben sötétszürke, míg a filmben egy sárga csataló. Aragorn kapta őt, hogy Legolassal és Gimlivel együtt lóháton folytathassák az útjukat. Később, a könyvben Roheryn, a kószák által északról hozott mén, míg a filmben Brego, a rohani csatamén váltja fel őt.

 

 

 

Brego

   

Brego csak a filmben szerepel, tulajdonképpen Roheryn helyett. Ő egy nagytermetű sötétpej mén Lovasvégből, aki a folyó melletti csatában veszítette el fiatal lovasát, Théoden király egyetlen fiát, Théodredet. A történtek után senkiben sem bízott, rettegett, vad volt s kezelhetetlen. Aztán egy nap, mikor Aragorn Edoras istállójában járt, nyugodt, szelíd szavaival nyugtatta meg a csődört, aki ismét megtanult bízni az emberekben. Később pedig Aragorn segítségére sietett egy csata után, megszökve az istállóból, s megmentve leendő lovasa életét. Onnantól kezdve elválaszthatatlanok voltak, s együtt indultak harcba, győzelembe!

 

Roheryn

 

Roheryn csak a könyvben szerepelt, Aragorn második lovaként. Az eriadori kószák (dúnadánok) hozták magukkal Rohanba. Aragorn az ő hátán lovagolt át a Holtak Ösvényén. Pej mén lehet, bozontos szőrű, de büszke és erős.

Asfaloth

 

Asfaloth egy szürke tünde-ló mén, a könyvben Glorfindel lova, a filmben viszont Arwen érkezik a hátán Frodóék megmentésére. Gyors, mint minden tünde-ló, bátor, kitartó és készséges ? ráadásul gyönyörű!

Film: Asfaloth "lószínésze": Florian

 

 

Windfola

 

Windfola a könyvben egy világosszürke, a filmben pedig egy pej csataló. Lovasa Éowyn, Rohan Harcos Leánya, aki a király tudta nélkül lovagol Trufával együtt a Pelannor mezei csatába. Ezt követően nem tudni, mi történt Windfolával... csak azt, ami Éowynnal. A ló felágaskodott, elvesztette az egyensúlyát, Éowyn és Trufa pedig leestek a hátáról (a film szerint).

 

 

 

Hósörény

(Snowmane)

 

Hósörény Théoden király lova, Rohanból származik, robosztus, fenséges világosszürke csatamén. Apja Szélláb. Théoden az ő nyergében lovagol a Pelannor mezei csatába, ahol azonban mindkettejükkel végez a Nazgul...

 

Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Melyik a kedvenc filmed ezek közül?
A Gyűrűk Ura
Karib tenger kalózai
Narnia Krónikái
A Nemzet Aranya
Hidalgo - A tűz óceánja
Naptár